Húsvét közeledtével egyre több fogyasztó kosarába kerülnek különböző sonkatermékek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége körképe szerint a vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb teret kapnak a minőségi és a kisebb kiszerelésű húsvétisonka-termékek. Számos termék, így a darabolt füstölt comb és a füstölt csülök az év többi napján is elérhető a boltokban, azonban az ünnepek közeledtével bővül a termékpaletta. A sonkatermékek iránt ebben az időszakban 80 százalékkal nő meg a kereslet, míg a kötözött sonkák forgalma megtöbbszöröződik a húsvét előtti napokban. Jelentős változás nem tapasztalható az ünnepi fogások összetevőivel kapcsolatosan, a hagyományos ételek alapanyagai örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. Az ünnepi asztalokra továbbra is a tradicionális fogások kerülnek, mint a füstölt, főtt, kötözött sonka-lapocka és a darabolt comb, valamint jókora igény mutatkozik a magasabb minőségű, hosszan érlelt termékek iránt is.