Januártól óriási változáson mennek át élelmiszereink2013-11-12 - 17:20:49
Ekkor lép
életbe a transzzsírsav-tartalmat erősen korlátozó rendelet. A gyártók egy év
türelmi időt kapnak, hogy a szív- és érrendszerre fokozottan káros anyagot
kivonják a gyártásból.Ez alapján
a margarinok is lekerülhetnek a boltok polcairól.
Ekkor lép
életbe a transzzsírsav-tartalmat erősen korlátozó rendelet. A gyártók egy év
türelmi időt kapnak, hogy a szív- és érrendszerre fokozottan káros anyagot
kivonják a gyártásból.A
rendelettervezetet lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan
élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két
százalékot.Ez alapján
a margarinok is lekerülhetnek a boltok polcairól. Szalánkon dr. Litsek Ákos szerint a
koleszterinnel kapcsolatos általános tévismeretet a margaringyárosok használták
ki hatalmas piacok teremtésére azzal, hogy a margarin sokkal egészségesebb,
mint a vaj, mert az nem tartalmaz koleszterint.Az orvos
szerint az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint,
de ha ez a szervezetbe kerül, a máj védekezésképen fel fogja emelni a vér
koleszterin tartalmát, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag. Példaként azt mondja próbáljunk ki bátran egy
kísérletet. Tegyünk a földre egy kis margarint, ahol egerek vannak, csodálkozva
tapasztalhatjuk majd, hogy azok nem nyúlnak hozzá, mert érzékelik, hogy az nem
étel. Tanácsként azt mondja: felejtsük hát el a
margarint, még ha az olcsóbb is mint a vaj, és fogyasszunk természetes úton
készített vajat! Ezzel tartozunk az egészségüknek.
|
|