Megjelent a védelmi intézkedések első feloldásáról szóló jogszabály
2021-04-07 - 06:34:31

Hosszú sorokra lehet számítani a nagyobb üzletek előtt.

Újra kinyithat minden bolt szerdától, ám korlátozzák, hányan tartózkodhatnak egyszerre az üzlethelyiségben. Ez a most hatályba lépő szabályozás lényege. A boltnyitás kormány által meghatározott feltétele az volt, hogy 2,5 millió magyarországi lakos legalább az első oltást megkapja a koronavírus ellen. Ez Orbán Viktor a tegnap kora esti bejelentése szerint megtörtént, ezután Pintér Sándor belügyminiszter határozatot ad ki, amely a mai nyitásról rendelkezik. Reggel tehát a kijárási tilalom végével, reggeli öt órától már az új szabályok szerint tarthatnak nyitva az üzletek, amik ezentúl – figyelembe véve a kijárási korlátozás kezdetének 22 órára módosítását – este fél tízig tarthatnak nyitva.

 

Újra lehet vásárolni minden üzlettípusban, központilag elrendelt speciális korlátozás nélkül. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy minden üzlet meg is nyílik az első pillanattól: bár a vonatkozó rendelet már korábban megjelent, azt nem lehetett tudni, hogy mikor lép hatályba. Az üzletvezetők így a munka megszervezésénél félig-meddig sötétben tapogatóztak – a munkaszervezés miatt ez befolyásolhatja a nyitás időpontját.

 

Ahogy a boltoknál, úgy a szolgáltatások esetében is a március 8-a előtti szabályok lesznek újra érvényesek a fodrászoknál is. Ez alapvetően azt jelenti, hogy minden „személyes megjelenést igénylő” szolgáltatás működhet, az erre szolgáló helyiség vagy helyszín nyitva tarthat. Védettségi igazolással sem szabad viszont beülni egy vendéglátóhelyre? A vendéglátóhelyek továbbra is csak arra az időre engedhetnek be nem ott dolgozókat, amíg azok átveszik a megrendelt ételt vagy italt.

 

Este fél tíz után sem lehetnek nyitva az éjjel-nappalik. A rendelet szerint este 9 óra 30 és reggel 5 óra között az üzletek kötelesek zárva tartani, és természetesen napközben is kötelesek tiszteletben tartani a négyzetméter-alapú korlátozás szabályait. A jogszabály alapján a vásárlótér „az a terület, ahova az üzlet vásárlói vásárlás céljából belépnek”. Egy önkiszolgáló üzletben ez persze más, mint egy olyan boltban, ahol a pult mögül szolgálnak ki (például a gyógyszertárak legtöbbjében), utóbbi esetben a vásárlók számára megnyitott területre kell csak gondolni, előbbinél az is beletartozik, ahol az árukat tartják.

Ha a vásárlótér nem haladja meg a tíz négyzetmétert, akkor egy embert lehet egyszerre fogadni, efölött tíz négyzetméterenként egyet. Ez az egyes boltonként értendő, nem bevásárlóközpontonként, tehát mondjuk egy plazában található pici butikba egy vásárló mehet be. A boltok kötelesek a bejáratnál jól látható helyen feltüntetni, egyszerre hány vásárlót tudnak beengedni. Egy nagyobb hipermarket nagyjából tízezer négyzetméter, egy ilyen üzletbe tehát egyszerre kb. ezer vevő léphet be.

 

Ha a piacon van egy zárt kisbolt, akkor természetesen annak a mérete számít, ha csak ablakon át vagy a zöldségek mögül szolgálnak ki, akkor a piac területe a mérvadó. Ebben az esetben a távolságtartás szabályait kell figyelembe venni, vagyis nem lehet a hentes előtt tömörülni. Annak betartatása, hogy a másfél méteres távolságot megtartsák a vevők az üzemeltető felelőssége.

 

A létszámkorlátnál nem veszik figyelembe a 14 év alatti gyerekeket – a rendelet azzal nem foglalkozik, hogy a gyerek egyedül vagy felnőtt kíséretében érkezik a boltba. Ha valakinek gondot okoz egyedül vásárolni, természetesen el lehet kísérni. Viszont a vásárlók száma lesz a mérvadó, nem a kosár szám. Arra nincs általános szabályozás, hogyan ellenőrizzék a bent lévők számát. A bolt vezetése dönthet ennek módszeréről. A kis üzletekben – ahogy eddig is – a pultnál álló kérheti a vásárlókat, hogy ne lépjenek be, amíg a boltban más tartózkodik. Ez előfordulhat egy nagyobb üzletben is: például egy gyógyszertár továbbra is kérheti azt, hogy csak annyian lépjenek be, ahány kasszánál kiszolgálnak éppen, még akkor is, ha a négyzetméterszabály alapján többen is tartózkodhatnának bent.

 

A húsvéti roham véget ért, az viszont elképzelhető, hogy a boltok az elmúlt egy hónapban kiesett bevételüket egy remek akcióval igyekeznek pótolni. Az egyik legnagyobb forgalmat generáló országos kuponakció épp ezen a hétvégén zajlik – ennek szervezői arra igyekeznek felhívni a vásárlók figyelmét, hogy ha tehetik, menjenek egyedül vásárolni, de még inkább intézzék a vásárlást az interneten keresztül, ahol szintén be lehet váltani a kuponokat. Ehhez annyit érdemes még hozzátenni, hogy aki teheti, az ne a forgalmasabb időpontokban intézze a vásárlását.

 

hvg.hu

 

 További cikkek a témakörből
TTK Szakmai Nap
2021-04-07 - 15:58:08
Az április 8-án 10 órától kezdődő TTK Szakmai Nap az eLearning rendszerben kurzusként jelenik meg, ahová a hallgatók hálózati-azonosítójukkal léphetnek be.
A kelet-magyarországi régió együttműködési lehetőségeiről egyeztettek
2021-04-13 - 11:57:57
Az elmúlt évben jött létre a Kreatív Régió.
Színpompás távol-keleti szárnyasok érkeztek a Debreceni Állatkertbe
2021-04-06 - 11:49:47
A gyönyörű madarak hollandiából utaztak Debrecenbe.
A Semcorp csoport Debrecenben építi fel új, első Kínán kívüli üzemét
2021-04-02 - 08:52:47
A Semcorp jelenleg öt kínai telephellyel rendelkezik, a debreceni lesz az első Kínán kívüli gyártóhelye.

Minden jog fenntartva! © CopyRight 2012.
Az oldalon szereplő információk felhasználása
csak az üzemeltető engedélyével lehetséges!

Best FM Szerkesztőség:
4024 Debrecen, Darabos u. 35.
Tel./FAX: (52)450-900


További elérhetőségek:
Játék: (52)500-540
SMS: 06-30-933-1046
E-mail: info@bestfm.hu

Zenei kérdések:
zene@bestfm.hu