Nem szabad erkélyről lőni a tűzijátékot
2020-12-31 - 07:04:38

A tűzijátékokat négy osztályba sorolják.

A járvány miatt olyan óvintézkedések is születtek, amelyek a szilveszteri tűzijátékra vonatkoznak. Idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem elérhetőek - hívja fel a figyelmet közleményében a katasztrófavédelem. A tűzijátékokat négy osztályba sorolják. 

A járvány miatt olyan óvintézkedések is születtek, amik a szilveszteri tűzijátékra vonatkoznak. Idén nem lehet közterületen tűzijátékokat használni és a szokásos szilveszteri pirotechnikai termékek sem elérhetőek - hívja fel a figyelmet közleményében a katasztrófavédelem. A tűzijátékokat négy osztályba sorolják. Idén csak az 1.-es és 2.-es osztályba tartozó tűzijátékokat használhatjuk. A társasházak erkélye nem minősül szabadtérnek, illetve az erkélyen a tűzijátékok felhasználói és balesetvédelmi utasításában szereplő védőtávolságot sem lehet betartani. Ha valaki a társasház közös udvarán szeretne tűzijátékot működtetni, csak akkor teheti ezt meg, ha a társasház házirendje megengedi ezt.

1. osztály – ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják ezeket. Ide tartozik például a tortatűzijáték.

2. osztály – ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.

3. osztály – ezek a közepes tűzijátékok, közepes kockázattal, amelyek a szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra lettek kitalálva. A járvány előtt ezeket lehetett december 28-31. között megvásárolni, és december 31-én 18:00 óra és január 1. 06:00 óra között felhasználni.IDÉN EZEKNEK AZ ÁRUSÍTÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA IS TILOS.

4. osztály – ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel. Magánszemélyként ilyennel csak augusztus 20-án, egyéb nagyobb tűzijátékokon és filmekben találkozhatunk.

Ha például 8 méteres védőtávolságot ír elő a használati utasítás, de ennél kisebb az udvar, akkor nincs rá lehetőség.

Erre figyeljen az, aki tűzijátékot használna - a Katasztrófavédelem tanácsai

A tűzijátékokat ne tároljuk fűtőeszköz, vagy sugárzó hő mellett. Más tűzveszélyes anyaggal, benzinnel, gázolajjal, lakkokkal ne tároljuk egy helyen. Szintén ne tartsuk ezeket a tetőtérben, alagsorban vagy pincében. Zárjuk el ezeket a gyerekek elől. Használat előtt olvassuk el a használati utasítást.

Az elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú termékeket ne használjuk fel. Ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, épületre. Figyeljünk, hogy a tűzijáték útjában ne legyen semmi, ügyeljünk az épített és a természetes környezetre is.

A tűzoltókat minden évben több tucat, tűzijáték miatt kigyulladt fenyőhöz, tujához, kukához riasztják. Az elhasznált, de még forró tűzijátékot ne dobjuk a kukába, mert ki fog gyulladni, és azt is meggyújtja, ami a kuka közelében van. Minden évben előfordulnak autó- és lakástüzek is kukába dobott forró tűzijáték-maradványok miatt.

A Katasztrófavédelem kiemeli: figyeljünk oda a házi állatokra is, minden évben rengeteg kutya szökik meg, mert megijednek a tűzijátékoktól. Ne kössük meg őket, engedjük be őket a házba és zárjuk olyan helyre, ahonnan nem tudnak megszökni - írják.További cikkek a témakörből
Szerdán kezdődik a kidobásra szánt fenyőfák begyűjtése
2021-01-04 - 14:55:59
Az évről évre változó mennyiségű fenyő a Regionális Hulladékkezelő Központba kerül, ahol aprítást követően komposztálják.
Meghosszabbították a hiteltörlesztési moratóriumot
2021-01-04 - 14:56:43
A gazdaságvédelmi munkát folytatják
Összefogás a Füredi úti tűzeset károsultjainak megsegítésére
2020-12-31 - 06:25:48
Karácsony első napján történt a tragédia.
Hét utcán újultak utak a Júliatelepen
2020-12-22 - 08:58:15
A várost északkeletről és délkeletről elkerülő útszakaszok is megépülnek majd a következő hét évben.

Minden jog fenntartva! © CopyRight 2012.
Az oldalon szereplő információk felhasználása
csak az üzemeltető engedélyével lehetséges!

Best FM Szerkesztőség:
4024 Debrecen, Darabos u. 35.
Tel./FAX: (52)450-900


További elérhetőségek:
Játék: (52)500-540
SMS: 06-30-933-1046
E-mail: info@bestfm.hu

Zenei kérdések:
zene@bestfm.hu