Guba ügynök ismét elindult! A hétfő reggel megnyerhető összeg: 5 000 Ft

Életbe léptek az eddigi legszigorúbb szabályok
2020-11-11 - 09:15:50

Kutyát mégis lehet sétáltatni. Feltételekkel.

Miután a Parlament elfogadta a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvényt (amivel a kormányt felhatalmazta rendeleti kormányzásra 90 napra), a kormány 30 napra szigorú korlátozásokat vezetett be, amik már éjféltől életbe léptek.

 

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. Kivéltel: egészségkárodással, életveszéllyel fenyegető helyzet, munkavégzés (ideértve az oda és hazautat), és kutyasétáltatás miatt kint lehet lenni az utcán, de utóbbi esetben a lakhely/szálláshely 500 méteres körzetében kell maradni. A kutyafuttatók bezárásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

 

Zárt kapuk mögött rendezik a meccseket

 

 • A korábbi bejelentésnek megfelelően - december 11-ig sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött, nézők nélkül lehet rendezni. Nem zárnak be teljesen az edző- és fitnesztermek, a sportlétesítmények, az uszodák és a jégpályák, de ezeket kizárólag a versenyszerűen sportolók használhatják, más nem. Tehát megtarthatóak lesznek az úszóversenyek, a vízilabda- és jégkorong-bajnokságok meccsei is, illetve az edzések is.

Módosítják a választási törvényt is

 • Jelentősen módosítják az országos lista állítására vonatkozó szabályokat. Az Országgyűlésnek késő éjjel benyújtott tervezet szerint az eddigi legalább 27 helyett 50 egyéni választókerületben kell jelöltet állítania egy pártnak ahhoz, hogy az országgyűlési választáson országos listát állíthasson. Az nem változott, hogy legalább 9 megyében és a fővárosban kell ezt a legalább ötven jelöltet indítaniuk. Azzal indokolták a döntést, hogy így lépnek fel azok ellen, akik csak az állami támogatás megszerzése érdekében indulnak a választáson. Ha az egyéni jelöltek száma 50 alá csökken, a listát törölni kell.

Az egészségügyi dolgozók ingyen utazhatnak

 • Jegy nélkül, ingyen utazhatnak a helyközi és a helyi tömegközlekedési eszközökön az egészségügyi dolgozók, valamint azok az orvos- és egészségtudományi képzésen tanuló hallgatók, akik a világjárvány elleni védekezésben közreműködnek.  A rendelet kitér arra, hogy az utazási kedvezmény a 2. kocsiosztályra érvényes, és a helyjegyre, valamint a pótjegyre is vonatkozik. Ellenőrzés esetén pedig be kell mutatni az egészségügyi intézmény igazolását.

A sportpályákat a versenyszerűen sportolók használhatják

 • Az új rendelet kimondja, hogy tilos közterületen és nyilvános helyeken a csoportosulás, valamint a gyülekezés, így például nem lehet demonstrációt sem szervezni. A közterületen, a nyilvános helyeken és a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység megengedett. Így el lehet menni gyalogolni, futni, biciklizni. Megtiltja ugyanakkor a hobbiszerűen végzett csapatsportok gyakorlását közterületeken, nyilvános helyeken, valamint a sportpályákon. Továbbra is megengedi ugyanakkor a versenyszerűen sportolók számára az edzést és a sportrendezvényeket, így például a profi futballbajnokságokat és az utánpótlásorozatokat sem kell lefújni. 

 Szűkkörű esküvők lehetnek csak

 • A családi esemény vagy a magánrendezvény – a házasságkötés és a temetés kivételével – abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt. Temetésen legfeljebb ötven fő vehet részt. A házasságkötésnél pedig kizárólag  a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, a házasulók, a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei lehetnek jelen. A szabályok betartásáról a rendezvény szervezőjének, illetve a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény vagy helyiség üzemeltetőjének kell gondoskodni.

Éttermek csak elvitelre szolgálhatnak ki

 • Azokon a helyeken, amiket a rendelet vendéglátó üzletnek nevez, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak. Rajtuk kívül más, vagyis a vendég csak addig lehet bent, amíg megkapja az elvitelre kért ételt. De vannak kivételek, ahol nem érvényes ez a szabály: a munkahelyi éttermek, büfék, az iskolai menzák, büfék (de csak azt szolgálhatják ki, aki ott dolgozik vagy tanul), az egészségügyi intézmények éttermei, büféi, illetve a szállodai éttermek, bárok (de ezekbe sem lehet csak úgy kívülről bemenni enni: kizárólag azokat szolgálhatják ki, akik ott szállnak meg)

A szállodák nem fogadhatnak turistákat

 • A szálláshelyeken - szállodák, üdülők, kempingek - csak olyan vendégek tartózkodhatnak, akik üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal érkeznek, illetve rajtuk kívül a honvédség és a rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek, akik szolgálati feladatot látnak el, továbbá a kirendelt egészségügyi dolgozók. Tehát turistákat nem fogadhatnak. A regisztrált szálláshelyeknek az állam megtéríti a november 8-ig regisztrált foglalások után számított nettó bevételek 80 százalékát. A támogatási összeg számításának alapját azok a foglalások képezik, amelyek a rendelet hatálybalépésétől, (azaz november 11-től) számított 30 napon belüli időszakra vonatkoznak. Az állami támogatás feltétele, hogy a november 8-án foglalkoztatott munkavállalókat ne bocsássák el a támogatás időtartama alatt, és a fizetésüket is kapják meg a dolgozók.

A benzinkutak és gyógyszertárak nyitva maradhatnak

 • Este 7 óra és reggel 5 óra között az üzleteknek, lottózóknak, valamint a nemzeti dohányboltoknak is zárva kell lenniük. A rendelet úgy fogalmaz, hogy este 7 óra és reggel 5 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével tilos az üzletben, a lottózóban, valamint a nemzeti dohányboltban tartózkodni. A gyógyszertárak és a benzinkutak viszont este 7 óra és reggel 5 óra között is nyitva tarthatnak.

Digitális oktatás lesz az egyetemeken, főiskolákon

 • A felsőoktatási intézmények digitális oktatásra állnak. Ez alól a felsőoktatásért felelős miniszter vagy a felsőoktatási intézményt fenntartó miniszter adhat felmentést a rektor javaslatára. A rendelet szerint a rektorok dönthetnek a felsőoktatási intézmények kollégiumainak és diákotthonainak látogatási rendjéről is.

Bölcsődébe, óvodába járhat a gyerek

 • A bölcsődék, az óvodák és az iskolák a 8. osztályig nyitva maradnak, 9. évfolyamtól fölfelé viszont az iskolák átállnak digitális oktatásra. A középfokú kollégiumoknál a döntés az igazgatóké. A belépésnél továbbra is kötelezően hőmérőznek. Az országos tisztifőorvos határozatban rendelkezik arról, mennyi a maximum megengedett testhőmérséklet. A felnőttek be sem mehetnek az épületbe, ha ennél magasabb értéket mérnek náluk, a gyerekeket pedig ilyenkor elkülönítik, és rögtön értesítik a szülőt. A gyereket a szülő a hőmérőzési pontig bekísérheti az intézménybe, de csak akkor, ha maszkot visel. A nevelési, oktatási intézmények dolgozóinak tesztelésének részleteiről külön kormányrendelet rendelkezik.

Adókedvezményt kapnak a mozik és éttermek

 • A szigorítások sok gazdasági szereplőt is érzékenyen érintenek, ezért a kormány bevezet néhányán könnyítést. November hónapra többek között az éttermeknek, kocsmáknak, moziknak, előadó-művészeti tevékenységet végzőknek, múzeumoknak, állatkerteknek, sportegyesületeknek, közfürdőknek a munkaviszonyban foglalkoztatottak után nem kell szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, és rehabilitációs hozzájárulást fizetnie, a kisvállalati adó (kiva) megállapításánál pedig nem tekintik kisvállalati adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét. Ez csak azokra vonatkozik, akiknek ez a főtevékenysége, amely alatt azt értik, hogy a rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka ebből származott. Szintén feltétel az is, hogy a rendelet hatálybalépésekor már fennálló munkaszerződés szerinti béreket kifizeti, és nem mond fel a munkavállalóknak.

Magas lesz a bírság is, aki megszegi a szabályokat

 • A rendelet betartását a rendőrség a honvédség közreműködésével ellenőrzi, és 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki arra,  aki üzemeltetőként nem tartatja be a maszkviselési szabályokat, illetve rendezvényszervezőként vagy rendezvénynek helyet adóként nem veszi figyelembe a tiltásokat, a boltokra, lottózókra, trafikokra, amelyek nem zárnak be este 7 órakor, a szabadidős létesítményekre, amelyek nem zárnak be, azoknak a nevelési, oktatási intézményeknek a vezetőire, ahol nem végzik el a hőmérőzést. A bírság mellett ideiglenes bezáratással is fenyegeti a rendelet a fenti szabályszegőket a nevelési-oktatási intézmények, vagyis a bölcsődék, óvodák, iskolák kivételével. A bezáratás legalább 1 napra, legfeljebb 1 évre szólhat. Ugyanazt a helyet egy napon belül akár többször is megbírságolhatják.

 

 • A bírságot 15 napon kell megfizetni, és fellebbezni nem lehet ellene. Azok, akik nem tartják be a szabályokat a pénzbírságot kaphatnak, ami minimum 5 ezer, legfeljebb 500 ezer forint lehet. A helyszíni bírság minimuma szintén 5 ezer forint, a maximuma pedig 150 ezer forint, illetve ha ismételt elkövetésről van szó, akkor 200 ezer forint.További cikkek a témakörből
Legendás testnevelőkre emlékeztek Debrecenben
2020-11-11 - 10:37:27
Az emlékfát tegnap koszorúzta meg.
Nem mindenhol kötelező a maszk viselése Debrecenben
2020-11-11 - 17:36:27
A kutyafuttatók használatára, illetve a kutyasétáltatókra a városban is az országos érvényű szabályok vonatkoznak. Hajdúböszörmény viszont más szabályok vannak érvényben.
Több adókedvezményt kapnak többek közt a vendéglátó cégek
2020-11-11 - 07:02:04
Az igényeket a kormányhivatalokhoz kell benyújtani, amely csak novemberre vonatkozhat, illetve az is ígérik, hogy 8 napon belül elbírálják a kérvényt.
Debrecenben hozza létre első Kínán kívüli gyárát a sanghaji központú Semcorp
2020-11-10 - 13:55:37
Ezen a 19 hektáros területen 100 ezer négyzetméteres üzem jön létre, ahol tehát Kínán kívül először Magyarországon gyártja majd az elektromos autók akkumulátorjaihoz szükséges szeparátorfóliákat a Semcorp.

Minden jog fenntartva! © CopyRight 2012.
Az oldalon szereplő információk felhasználása
csak az üzemeltető engedélyével lehetséges!

Best FM Szerkesztőség:
4024 Debrecen, Darabos u. 35.
Tel./FAX: (52)450-900


További elérhetőségek:
Játék: (52)500-540
SMS: 06-30-933-1046
E-mail: info@bestfm.hu

Zenei kérdések:
zene@bestfm.hu